Spesialpedagogens refleksjoner #5

Babels tårn

På en helgetur til København i tidligere i høst, begynte min samboer og jeg å snakke om alle de ulike menneskene i frokostsalen, og alle språkene, nasjonalitetene og kulturene de representerer. 

Samtalen førte oss inn på filmen «Babel», og med det historien om «Babels tårn»:

1Hele jorden hadde samme språk og samme ord. 2Da de brøt opp fra øst, fant de en bred dal i landet Sinear og slo seg ned der. 3De sa til hverandre: «Kom, så lager vi teglstein og brenner dem harde!» De brukte tegl til byggestein og jordbek til bindemiddel. 4Og de sa: «Kom, la oss bygge oss en by og et tårn som når opp til himmelen, og skaffe oss et navn så vi ikke blir spredt ut over hele jorden!» 5Da steg Herren ned for å se på byen og tårnet som menneskene bygde. 6Herren sa: «Se, de er ett folk, og ett språk har de alle. Og dette er det første de gjør! Nå vil ingen ting være umulig for dem, uansett hva de bestemmer seg for å gjøre. 7Kom, la oss stige ned og forvirre språket deres så den ene ikke forstår den andre!» 8Så spredte Herren dem derfra ut over hele jorden, og de holdt opp med å bygge på byen. 9Derfor kalte de den Babel, for der forvirret Herren hele jordens språk. Og derfra spredte Herren dem ut over hele jorden (Bibel.no)

Mennesker og språk er og blir fascinerende; hvordan vi kommuniserer med hverandre på ulike måter, både verbalt og non-verbalt. Hvordan vi bruker sansene til å tolke og søke etter mening og forståelse i det som blir formidlet.

Historien om “Babels tårn” er sånn sett et godt bilde på dette, og det gir en god bro til denne måndens perspektiv av Ingunn Aihonen, som skriver om det å bruke ASK som et felles språk, en brobygger. Et felles språk for å skape felles forståelse.

Slik Ingebord Ribu, førsteamanuensis ved Oslo Met, påpeker i denne episoden, alle mennesker er flerspråklige. I det så ligger også kimen til forvirring, frustrasjon, men også det iboende ønske om å forstå de rundt oss. De som passerer oss mens vi sitter på en kafe i København.

Vi har et iboende ønske om å forstå hverandre, å skape broer og å forene oss. Ulike språk og kulturer gir et nødvendig og berikende mangfold og fellesskap, hvor vi stadig bygger nye broer til hverandre.

Forrige
Forrige

Spesialpedagogens refleksjoner #6

Neste
Neste

Spesialpedagogens refleksjoner #4 : 20/20